bescherming tegen ziekten

Nieuwe leerstof:

 

1) Bescherming tegen ziekten met behulp van witte bloedcellen
iDevice-pictogram Bekijk de afbeeldingengalerij en los de volgende meerkeuzevraag op
Toon afbeelding bacterie deel 1
bacterie deel 1
Toon afbeelding bacterie deel 2
bacterie deel 2
Toon afbeelding bacterie deel 3
bacterie deel 3
Toon afbeelding bacterie deel 4
bacterie deel 4
Toon afbeelding bacterie deel 5
bacterie deel 5
Toon afbeelding fagocytose
fagocytose
iDevice Vraag-pictogram Meerkeuzevraag
Welke bloedlichaampjes zorgen voor het bestrijden van bacteriën?
  
rode bloedlichaampjes
witte bloedlichaampjes
Bloedplaatjes
Bloedplasma

Bekijk de animatie op

http://users.telenet.be/whitethor/mm/fagocytose.htm

Nieuwe leerstof:

 

 

 de witte bloedlichaampjes verdedigen het lichaam tegen indringers zoals ziektekiemen. Wanneer ziektekiemen zoals bacteriën, virussen, ... in ons lichaam binnendringen. Reageert het lichaam daarop door het aantal witte bloedlichaampjes in het lichaam te verhogen. Sommige zijn in staat doorheen de wand van de kleinste bloedvaten te dringen doordat ze van vorm kunnen veranderen. Ze kunnen ziektekiemen onschadelijk maken door uitstulpingen te vormen, genaamd schijnvoetjes. Zo kunnen ze de bacterie omsluiten en verteren. Dat proces noemen we fagocytose of celvraat. Dan sterven de witte bloedcellen en ontstaat er etter die uit het lichaam wordt verwijderd. Net als het witte bloedlichaampje en de bacterie.

Wanneer ons lichaam ziek is of gewond is produceert het drie tot viermaal zoveel witte bloedcellen. Daarom kan het tellen van de witte bloedlichaampjes helpen bij het stellen van een diagnose.

Witte bloedlichaampjes kunnen zelfs een levensloze indringer, zoals een splinter, vernietigen en afvoeren.

2) bescherming tegen ziekten met behulp van antistoffen

Tijdens een infectie komen witte bloedlichaampjes in actie. Ze vormen antistoffen. Dat zijn stoffen die vrijkomen in het bloedplasma en ziektekiemen neutraliseren. Sommige antistoffen blijven levenslang in het bloed. Zij zorgen voor een blijvende natuurlijke immuniteit tegen bepaalde ziekten zoals bof, mazelen, polio, waterpokken, rubella of rode hond,...

Immuniteit kan ook kunstmatig verkregen worden door inenting (vaccinatie) met verzwakte of gedode ziektekiemen. Het lichaam vormt daartegen ook antistoffen, denk aan de bekende griepvaccins.

 

Kind met waterpokken

 

 

iDevice-pictogram Invuloefening
Vul de volgende tekst aan: kies uit de volgende woorden: fagocytose - schijnvoetjes - etter - bacterie - witte bloedcellen
Bij een infectie schieten de in actie. Ze vormen waarmee ze een bacterie of virus kunnen insluiten. Dit proces heet celvraat of . Daarna wordt die samen met de afgestorven bloedcel afgescheiden. Dit noemen we .